محتوای این مطلب
شاید تا به حال شما هم بر سطح پا یا نواحی دیگر مانند صورت یا بازوی خود، رگهایی با شکل ظاهری تارهای عنکبوت مشاهده کرده باشید. گاهی اوقات این رگهای ظریف عنکبوتی با درد همراه بوده و با رنگهای آبی، بنفش یا قرمز قابل مشاهده هستند. رگهای عنکبوتی تا حدودی کوچکتر از رگهای واریسی هستند اما باید مورد توجه قرار بگیرند زیرا با گذشت زمان عوارض بسیار ناخوشایندی را برای فرد به همراه خواهند داشت. در این مقاله با عوامل تاثیرگذار بر پیدایش این نوع رگهای واریسی، روشهای قطعی درمان و خطرات بیتوجهی به آنها اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دادیم.
واریس عنکبوتی چیست؟
رگهای عنکبوتی، عروق خونرسان سطحی هستند که به رنگ بنفش و آبی در برخی نواحی بدن نمایان میشوند و به علت پیچ و تاب و نازک بودن این مویرگها مشابه با تار عنکبوت بوده که به رگهای عنکبوتی معروف هستند.
وریدها یا همان سیاهرگهای بدن وظیفه انتقال خون به عضلات و نقاط مختلف بدن را دارند، به این صورت که این رگهای خونی که در بین عضلات قرار دارند، دارای دریچه یک طرفه به سمت جلو هستند و مانع از برگشت خون به عقب میشوند. در صورتی که به دلیل رخداد هر مشکلی، در این دریچهها اختلال به وجود آید و خون در رگها به سمت عقب برگردند، تورم و بیرون زدگی رگها و همچنین پیچ خوردن رگهای خونی به وجود میآید و با توجه به نوع و ضخامت عروق، رگهای واریسی و عنکبوتی شکل میگیرند.

چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به رگهای عنکبوتی هستند؟
احتمال ابتلا به واریس و رگهای عنکبوتی برای همه افراد وجود دارد و فقط مرتبط با افراد میانسال نیست. احتمال پیدایش رگهای عنکبوتی در افرادی که مدت زمان زیادی به روی پا میایستند، مانند معلمان و فروشندگان بسیار زیاد است. همچنین عواملی مانند افزایش سن، چاقی، آسیب قلبی و عملهای جراحی و موارد ژنتیکی احتمال ابتلا به این عارضه را بالا میبرد. همچنین بارداری نیز در بروز واریس عنکبوتی و واریس بارداری تاثیر دارد.
انواع واریس عنکبوتی
واریس عنکبوتی بیشتر در نواحی ساق پا و مچ پا دیده میشود. این عارضه با جنسیت ارتباط مستقیمی دارد و در خانمها بسیار بیشتر از آقایان به چشم میخورد. علت این موضوع استفاده از قرصهای ضد بارداری و افزایش وزن و بارداری در بانوان است. در بدن عروق خونی دیگری نیز وجود دارند که تا حدودی مشابه با رگهای عنکبوتی هستند، عبارتند از:
- تلانژکتازی یا گشاد شدن مویرگها که در صورتی که گشاد شدن مویرگها در نزدیکی سطح پوست باشند و در ناحیه صورت یا پاها شکل گرفته باشد.
- همانژیوما و آنژیوما که عروق خونی بسیار کوچک و نازکی هستند که به آنها ونول گفته میشود.
علائم واریس عنکبوتی
از مشخصترین علائم ابتلا به واریس عنکبوتی، تغییر شکل ظاهری رگهای آسیب دیده است که این رگها به رنگ آبی یا بنفش و شبیه تار عنکبوت در پاها نمایان میشود. از دیگر علائم این بیماری عبارتند از:
- احساس نبض در پاها
- وجود زخمهای واریسی
- ورم کردن رگهای خونی
- خارش و خشکی در پاها
- احساس درد و ناراحتی در پاها
- احساس درد در زمان برخورد با رگهای خونی
- تحریک شدن پوست در ناحیه تشکیل واریس عنکبوتی
خطرات ابتلا به رگ های عنکبوتی واریسی
ابتلا به رگهای عنکبوتی واریسی علاوه بر احساس سوزش و خارش و دیگر علائم ابتلا به واریس وریدی، ممکن است عوارض دیگری در بدن بیمار به وجود آورد. برخی از خطرات بیتوجهی به رگهای عنکبوتی:
فلبیت: فلبیت نوعی التهاب رگهای خونی است که عوارض آن تشکیل لختههای خونی سفت یا نرم در عروق آسیب دیده است این عارضه با ترومبوز وریدی متفاوت است. در بسیاری از موارد کم خطر بوده اما باید به بهترین دکتر درمان واریس پا مراجعه کنید.
خونریزی: یکی دیگر از عوارض ابتلا به واریس عنکبوتی خونریزی است. در صورتی که ضربه محکم به پاها وارد شود و این رگها بر حسب اتفاق پاره شود، حجم قابل توجهی خون که به عقب برگشت کرده است، از بدن خارج میشود. در صورت رخداد این عارضه کافی است روی رگها را فشار داده و از خونریزی بکاهید و با استفاده از دارو، احتمال خونریزی مجدد را کاهش دهید. برای استفاده از هر نوع دارو باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
ترومبوز ورید عمقی: در برخی موارد افراد مبتلا به واریس ممکن است دچار لخته خون شوند و در نهایت لخته خون باعث آمبولی ریه و dtv شود. در صورت مشکوک بودن به ترومبوز وریدی عمقی، برای درمان به بهترین متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
نارسایی وریدی: یکی دیگر از عوارض واریس عنکبوتی نارسایی وریدی است. این بیماری زمانی به وجود میآید که به مدت طولانی در عملکرد خونرسانی و مواد مغذی به علت انسداد عروق خونی اختلال ایجاد شود. این امر باعث ضعف بدن در برابر دیگر بیماریها میشود.
درماتیت و عوارض پوستی: بروز عارضههای پوستی از دیگر عوارض ابتلا به واریس عنکبوتی است.
اگزما: این عارضه پوستی باعث قرمزی، سفتی و پوسته پوسته شدن در ناحیه تشکیل واریس عنکبوتی میشود. در برخی افراد که شدت بیماری زیاد باشد، سبب ایجاد تاول میگردد.
لیپودرماتواسکلروز: در صورت ایجاد این عارضه پوستی، پوست در ناحیه آسیب دیده ضخیم و سخت میشود و رنگ پوست به رنگ قهوهای یا قرمز تغییر پیدا میکند که اغلب در ساق پا نمایان میشود و غیر قابل درمان است.
زخم وریدی: به دلیل افزایش فشار خون در پایین پاها در صورت واریسی بودن رگها، احتمال پیدایش زخمهای وریدی در ناحیه آسیب دیده، ایجاد شود. این عارضه به دلیل تجمع مایعات در ناحیه آسیب دیده ایجاد میشوند و التهابات و زخم را به همراه دارد. گاهی این زخمها به علت خراشهای کوچک یا گزیدگی حشرات در ناحیه رگهای عنکبوتی به وجود میآید.
درمان رگ های عنکبوتی
برای درمان رگهای عنکبوتی روشهای مختلفی وجود دارد که معمولاً سرپایی هستند. در ادامه به بیان برخی از این درمانها میپردازیم.
درمان رگ های عنکبوتی میکرو اسکلروتراپی
از رایجترین روشهای درمانی رگهای عنکبوتی که به صورت بیحسی موضعی و تحت عمل سرپایی انجام میشود، روش میکرو اسکلروتراپی است. در روش اسکلروتراپی واریس با استفاده از سوزنهای نازک و تزریق ماده مخصوص دارویی، درمان را آغاز میکنند. در این روش داروی مایع یا فوم اسکلروتراپی را با سوزن در رگهای عنکبوتی تزریق کرده که به مرور باعث انسداد رگهای عنکبوتی و درمان این بیماری میشوند.
لیزر درمانی رگ های عنکبوتی
یکی از پرطرفدارترین روشهای درمانی واریس، لیزر رگهای عنکبوتی است. در این روش درمانی با تاباندن پرتو نور قوی به رگهای عنکبوتی، این رگها را از بین میبرند. در صورتی که رگهای واریسی بزرگ باشند، چند جلسه درمانی برای از بین بردن آنها نیاز است.
لیزر اندوژن
در این روش درمانی که یک کاتتر نازک به کمک هدایت سونوگرافی، وارد رگهای عنکبوتی میشود و از داخل، رگهای عنکبوتی را سوزانده و این رگها به مرور بسته میشوند. این درمان تا حدودی با درد همراه است که البته قابل تحمل است.
وین ویو
در روش درمانی وین ویو که توسط حرارت انجام میشود، یک دستگاه ظریف و نازک روی پوست و بر روی ناحیه آسیب دیده قرار میگیرد و با القای حرارت از طریق مایکروویو، رگهای عنکبوتی از بین میروند. این روش درمانی سرپایی بوده و مدت زمان آن بسته به شدت و عمق رگهای عنکبوتی، حدود 30 دقیقه است.
برای درمان واریس عنکبوتی چه کار کنیم؟
برای درمان کردن واریس عنکبوتی در تهران میتوانید با کلینیک تخصصی واریس دکتر مبینی به شماره 09903868631 تماس بگیرید.
بدون دیدگاه