محتوای این مطلب
اختلال در عملکرد دریچههای موجود در سیاهرگها موجب بروز واریس میشود. افراد مبتلا به واریس باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه و برای درمان اقدام کنند. در غیر این صورت با عوارض جدی روبرو میشوند. پزشک متخصص برای درمان واریس از روشهای مختلفی استفاده میکند که اسکلروتراپی واریس پا یکی از کم خطر و جدیدترین آنها است.
واریس چیست و چگونه درمان میشود؟
شبکه خونرسانی بدن از تعداد زیادی سیاهرگ، سرخرگ و مویرگ تشکیل شده است. دریچههای موجود در سیاهرگ، برای انتقال خون از اندامهای مختلف بدن به قلب کمک میکنند. اختلال در عملکرد این دریچهها، کاهش خونرسانی به قلب و در نتیجه افزایش فشار در عروق خونی را به دنبال دارد. نتیجه این فرایند، برجسته و طنابی شکل شدن رگ در سطح پوست است. البته همه رگهای درگیر در نزدیکی سطح پوست قرار ندارند. به عبارتی امکان درگیر شدن رگهای عمقی نیز وجود دارد که با چشم قابل مشاهده نیستند. این عارضه با نام واریس شناخته میشود.
عوامل مختلفی در اختلال عملکرد دریچههای سیاهرگی نقش دارند که از جمله آنها میتوان به تغییرات هورمونی، افزایش وزن، افزایش سن و ایستادنهای طولانی مدت اشاره کرد. واریس با گذشت زمان شدت یافته و عروق درگیر با آن نیز افزایش مییابد. به همین دلیل باید به محض مشاهده علائم ظاهری یا مواردی چون درد، بیحسی، سنگینی و سوزش اندامهای تحتانی، به پزشک متخصص مراجعه شود.

پزشک در صورت تایید ابتلای فرد به این عارضه، روشهای مختلف درمانی را بررسی میکند. لیزر درمانی، اسکلروتراپی واریس پا، جراحی، رادیو فرکانسی و… از جمله این موارد هستند. انتخاب مناسبترین روش درمان برحسب شرایط فرد مبتلا انجام میشود.
اسکلروتراپی واریس پا چیست؟
اسکلروتراپی روشی برای خشکاندن رگهای معیوب و متورم با تزریق محلول مخصوص (اسکلروزانت) به داخل آنها است. این ماده التهاب شدید دیواره داخل رگ را به دنبال دارد. در نتیجه رگ به دلیل تورم شدید به هم چسبیده و به بافت اسکار تبدیل میشود. بافت اسکار نیز به مرور زمان از بین میرود.
همه افراد مجاز به استفاده از این روش نیستند. بلکه پزشک با بررسی شرایط بیمار مناسب بودن یا نبودن این روش را تشخیص میدهد. لازمه این کار معاینه بالینی و بررسی علائم فرد مبتلا است. گاهی اوقات تهیه نقشه از عروق بدن به روش اولتراسوند ضرورت مییابد. اسکلروتراپی برای زنان باردار (تا 3 ماه بعد از زایمان)، زنان شیرده، واریس بارداری و افراد دارای ناتوانی حرکتی توصیه نمیشود. همچنین افراد دارای سابقه لخته شدن خون نیز باید با تایید پزشک اقدام به انجام این کار کنند.
نحوه انجام اسکلروتراپی واریس
اسکلروتراپی واریس پا نیازی به بستری در بیمارستان ندارد، بلکه در مطب پزشک انجام میشود. افراد مبتلا به واریس باید پیش از هر اقدامی شرح کاملی از سابقه پزشکی و داروهای مصرفی خود را در اختیار پزشک معالج قرار دهند، زیرا بعضی داروها عملکرد ماده اسکلروزانت را با اختلال رو به رو میکند، به عنوان مثال میتوان به داروهای ضد التهاب و آنتیبیوتیک اشاره کرد.
اولین مرحله انجام این کار، ضدعفونی کردن محدوده مورد نظر است. سپس محلول مربوطه با استفاده از تعدادی سوزن نازک به داخل رگ تزریق میشود. بروز مقداری درد و ناراحتی در زمان تزریق طبیعی است اما بعد از چند دقیقه برطرف میشود. تزریق برای تمامی رگهای معیوب صورت میگیرد. بانداژ محدوده تحت درمان بلافاصله بعد از تزریق، عوارض حاصل از این روش را به حداقل میرساند. همچنین بعد از تزریق، ماساژ محل برای جلوگیری از بازگشت خون به رگ انجام میشود. استفاده از جوراب واریس نیز میتواند مفید باشد.
اسکلروتراپی واریس پا در چند جلسه انجام میشود؟
انجام این کار در یک یا چند جلسه درمانی بنا به تشخیص پزشک است. پزشک برای تعیین این موضوع مواردی چون محدوده درگیر، وضعیت جسمانی بیمار و اندازه رگ را بررسی میکند. تعداد جلسات درمانی در همه افراد یکسان نیست. در اکثر موارد درمان در یک جلسه کامل میشود، اما در بعضی موارد تعداد جلسات 3 تا 6 مرتبه افزایش مییابد. مدت زمان هر جلسه درمانی بین 30 تا 45 دقیقه متغیر است.
آیا نیاز به اسکلروتراپی واریس دارید؟ برای مشاوره رایگان یا رزرو نوبت با شماره ۰۹۹۰۳۸۶۸۶۳۱ یا ۰۲۱۲۲۲۶۵۱۵۰ تماس بگیرید.
بین هر جلسه اسکلروتراپی چقدر فاصله باشد؟
برای درمان رگهای واریسی به تعداد زیادی جلسه اسکلروتراپی نیاز نیست اما بهتر است بین هر جلسه حدود 4 تا 6 هفته فاصله زمانی در نظر گرفته شود. افرادی که دارای عروق عنکبوتی وسیع هستند، شاید به تعداد جلسات بیشتری نسبت به سایر افراد نیاز داشته باشند.
اسکلروتراپی واریس پا چقدر تاثیرگذار است؟
میزان موفقیت این روش 75 تا 90 درصد است. میزان پاسخدهی رگهای معیوب به این روش بر حسب نوع واریس متفاوت است. به عنوان مثال برای مشاهده نتیجه در واریسهای بزرگ باید به مدت 3 تا 4 ماه صبر کرد. این در حالی است که واریس عنکبوتی و کوچک بعد از گذشت 6 هفته به درمان پاسخ میدهند. امکان بازگشت رگهای درمان شده با اسکلروتراپی وجود ندارد، اما فرد میتواند این عارضه را در سایر رگهای خود تجربه کند.
آیا اسکلروتراپی مویرگهای قرمز صورت را هم از بین میبرد؟
شاید شما هم بر روی سطح پوست صورتتان دارای مویرگهای ریز قرمز باشید که برایتان ناخوشایند باشد. برای از بین بردن آنها از لیزر نیز استفاده میکنند اما گاهی در برخی افراد این مویرگها دارای قطر بیشتری هستند که به رنگ سبز نمایان میشوند. برای از بین بردن و درمان این نوع مویرگهای سطح صورت و یا حتی پستان از اسکلروتراپی استفاده میکنند. البته ناگفته نماند که اسکلروتراپی این نواحی با اسکلروتراپی واریس پا و اسکلروتراپی بازو تا حدودی متفاوت است و این کار با ظرافت بیشتری انجام میشود.
اسکلروتراپی برای چه افرادی مناسب نیست؟
اسکلروتراپی واریس پا خطر و آسیبی برای بیمار به همراه ندارد اما بهتر است در برخی افراد مورد استفاده قرار نگیرد. افرادی مانند:
- خانمهایی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند از این روش استفاده نکنند. گاهی رگهای واریسی ایجاد شده به دلیل اضافه وزن دوران بارداری ایجاد میشوند و باید تا پایان دوران زایمان و شیردهی برای رفع این موارد صبور باشید.
- خانمها یا آقایانی که دارای سابقه لخته خون در بدن خود هستند، لازم است این مورد را به پزشک اطلاع دهند تا در صورتی که پزشک صلاح دانست از این روش برای درمان و از بین بردن رگها استفاده نکند.
- اشخاصی که داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین یا وارفارین و یا این چنین داروها را مصرف مینمایند باید به پزشک معالج اطلاع دهند تا بهترین روش درمانی برای آنها بکار گرفته شود.
- از روش درمانی اسکلروتراپی واریس پا برای افرادی که از بیماری آسم یا مشکلات تنفسی رنج میبرند، استفاده نمیشود.
- در صورتی که به داروی خاصی حساسیت دارید یا همچنین به برخی مواد غذایی مانند سوسیس، غذاهای دارای ادویه و … حساس هستید نباید از روش اسکلروتراپی واریس استفاده کنید اما میتوانید از روشهای دیگر مانند درمان واریس با لیزر استفاده کنید.
- یکی از بیماریهای بسیار حساس، بیماری آرتریت روماتوئید است که نباید از روش درمانی اسکلروتراپی واریس برای این افراد استفاده شود.
- برای اشخاصی که از بیماریهای قلبی رنج میبرند یا بالای 60 سال سن دارند نیز از این روش استفاده نمیشود.
داروی اسکلروتراپی واریس چیست؟
حال که با این روش درمانی آشنا شدهاید، بهتر است کمی از داروهای مورد استفاده در این روش را بشناسید و از ماهیت آنها آگاه باشید. اسکلروزانت یکی از داروهای محلولی است که برای درمان مویرگهای عنکبوتی در روش اسکلروتراپی به طور مستقیم به وریدهای واریسی تزریق میشود. البته داروهای دیگری نظیر فیبرووین، پولی دوکانول و بسیاری محلولهای دیگر وجود دارند که ممکن است مورد استفاده برای این روش درمانی قرار گیرند. اینکه متخصص اسکلروتراپی واریس پا برای بیمار از چه محلول دارویی استفاده نماید، به شرایط فرد و شدت رگهای واریسی بستگی دارد. داروهایی که در این روش استفاده میشوند دارای دو نوع فوم اسکلروتراپی و اسکلروتراپی مایع هستند. حالت مایع این داروها بیشتر برای رگهای ریز عنکبوتی و از نوع فوم آن برای درمان رگهای برجسته استفاده میکنند.
بعد از اینکه داروی اسکلروتراپی در جسات متعدد با جداره رگها در تماس بود، به مرور زمان رگهای ملتهب و آسیب دیده توسط بدن جذب میشوند و از بین میروند. تمامی داروهای مرتبط با روش اسکلروتراپی دارای تاییده FDA آمریکا یا همان سازمان غذا و دارو کشور آمریکا هستند.
فوم اسکلروتراپی چیست و چه مزایایی دارد؟
اسکلروزان در مجاورت با هوا یا گاز استریل به مادهای کفدار یا همان شکل فوم تبدیل میشود که آن را فوم اسکلروتراپی نامیدهاند. بهترین متخصص واریس در روش اسکلروتراپی پا از این ماده برای بهبود رگهای واریسی طنابی و عنکبوتی استفاده میکنند و این از مزیتهای این تکنیک بشمار میرود که بر دو نوع وریدهای واریسی تاثیرگذار است. در مقایسه فوم اسکلروتراپی و مایع اسکلروزان نتایجی بدست آمده که فوم اسکلروتراپی در از بین بردن رگهای واریسی بسیار موفقتر بوده است.
مزایای اسکلروتراپی واریس پا
مزایای این روش شامل موارد زیر است:
- نداشتن نیاز به بستری شدن یا بیهوشی
- موفقیت بالای روش در درمان واریس
- کوتاهی جلسات درمانی
- نداشتن محدودیت سنی
- دوره نقاهت بسیار کم
- هزینه مناسب

عوارض اسکلروتراپی واریس پا
درد از شایعترین عوارض اسکلروتراپی واریس است. البته درد حاصله در صورت انجام این روش زیر نظر یک پزشک باتجربه بسیار کم و در آستانه تحمل فرد مبتلا ارزیابی میشود. سایر عوامل تاثیرگذار در میزان درد حاصل از این روش، نوع سوزن، نوع محلول و محدوده تحت درمان است. در صورت استفاده از پمادهای موضعی یا ترکیب داروهای بیحسی با محلول تزریقی، درد این روش کاهش مییابد. سایر عوارض اسکلروتراپی واریس عبارتند از:
- کبودی در محل تزریق که بعد از چند هفته برطرف میشود.
- شعلهور شدن یا همان تشکیل عروق خونی کوچک در محدوده تحت درمان که این حالت ناپایدار است و بعد از چند هفته تا چند ماه محو میشود.
- حساسیت به ماده تزریقی که با علائمی چون تورم و خارش بروز مییابد.
- سفت و تودهای شدن رگهای واریسی که با گذشت زمان محو میشوند.
- تشکیل لخته خون در دیواره سیاهرگ و ترومبوز وریدی عمقی که این موضوع تحت تاثیر ورود محلول تزریقی به عروق عمقی شکل میگیرد. برای پیشگیری از عارضه حجم ماده تزریقی و مچ پا به صورت مداوم حرکت داده میشود.
- تشکیل نقاط یا خطوط قهوهای در سطح پوست که ناشی از نشت خون از رگهای تحت درمان است و در اکثر موارد بعد از 6 ماه محو میشوند، اما امکان دائمی بودن این عارضه وجود دارد.
- بثورات قرمز و برجسته در ناحیه تحت درمان زخمهای پوستی که به دلیل نفوذ محلول تزریق به بافتهای مجاور رخ میدهد.
- سردرد، حالت تهوع و سرگیجه که به دلیل ورود حبابهای کوچک هوا به داخل جریان خون ایجاد میشود. در صورت مشاهده این علائم باید خیلی سریع به پزشک مراجعه کرد.
از بین بردن رگ عنکبوتی با اسکلروتراپی چه ضررهایی دارد؟
رگهای عنکبوتی در حقیقت قسمتهای انتهایی مویرگها هستند که عملکرد اصلی خود را از دست دادهاند. حال بسیاری از افراد تصور دارند که این رگها عملکرد خونرسانی انجام میدهند و چرا باید آنها را از بین ببریم؟ باید بدانید که این مویرگها دیگر به درستی عملکرد خود را انجام نمیدهند و خونرسانی انجام نمیدهند و به همین دلیل حذف آنها هیچگونه عوارضی برای بدن نداشته و مشکلی ایجاد نمیکند. در واقع اگر این رگها درمان نشوند نیز مشکل خاصی برای فرد ایجاد نمیکنند اما به مرور دردهایی در این نواحی بروز میکند که با گذشت زمان و بالا رفتن سن، التهابات و اینگونه دردها به خصوص برای خانمها شدت مییابد.
آیا اسکلروتراپی واریس پا دائمی است؟
در برخی افراد با انجام اسکلروتراپی واریس پا، این مویرگهای واریسی برای همیشه از بین میروند اما در مقابل بعضی افراد حدود هر دو سال باید برای ترمیم مراجعه داشته باشند. وضعیت افراد در این مورد با یکدیگر متفاوت است.
چگونه درد اسکلروتراپی را تحمل کنیم؟
این روش درمانی با کمی درد همراه است که البته به آستانه تحمل هر فرد بستگی دارد. برای کاهش درد اسکلروتراپی واریس میتوانید با مشورت پزشک، نیم ساعت قبل از انجام کار از پماد ضد درد زایلاپی استفاده کنید. همچنین برای اینکه احساس ناخوشایند یا درد این روش تا حدودی کاهش یابد، زمان جلسه اسکلروتراپی را به گونهای تنظیم کنید که با دوره عادت ماهانه ما از نظر زمانی فاصله داشته باشد زیرا آستانه درد همه خانمها در این دوران کاهش مییابد.
مراقبتهای بعد از اسکلروتراپی واریس
بعد از پایان جلسه اسکلروتراپی واریس پا، رعایت نکات زیر برای دستیابی به نتیجه مطلوب از درمان ضرورت دارد:
- از ایستادن به مدت طولانی پرهیز کنید.
- تا یک هفته بعد از این کار از انجام فعالیتهای سنگین که باعث فشار روی پا میشوند، پرهیز کنید.
- برای نشستن، پای خود را کمی بالاتر از سطح زمین قرار دهید. میتوانید از یک بالشت برای ایجاد ارتفاع استفاده کنید.
- بهتر است 2 روز بعد از انجام اسکلروتراپی واریس پا دوش بگیرید.
- از قرار دادن پاها جلوی گرما یا نور خورشید به شدت پرهیز کنید.
- استفاده از جوراب واریس برای فشردهسازی محدوده تحت درمان.
- اجتناب از مصرف داروهای ضد التهاب.
- اجتناب از سونا، جکوزی، دوش آب داغ، کمپرس داغ و گرم کردن محل.
- از شیو کردن پا و اپیلاسیون در طی دوره درمان پرهیز کنید.
- استفاده از مسکن زیر نظر پزشک برای خودداری از مصرف مسکنهای حاوی مواد ضد التهاب.
هزینه اسکلروتراپی واریس پا چه قدر است؟
هزینه به عوامل مختلف مانند نوع دارو، میزان واریس و تعداد جلسات بستگی دارد. برای دریافت هزینه و رزرو وقت در کلینیک تخصصی واریس با شماره ۰۹۹۰۳۸۶۸۶۳۱ یا ۰۲۱۲۲۲۶۵۱۵۰ تماس بگیرید.
برای مشاهده برخی از نمونه کارهای درمان واریس اینجا کلیک کنید.
بدون دیدگاه