محتوای این مطلب

پیگیری و درمان واریس پا در موارد خفیف چندان مورد توجه مبتلایان نیست، اما این عارضه به تدریج پیشرفت کرده و علائم آن شدت می‌یابند. به همین دلیل واریس پا در هر درجه‌ای باید مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد. پزشک برای درمان واریس از روش‌هایی چون لیزر درمانی، فلبکتومی، اسکلروتراپی، جراحی و یا سایر روشها استفاده می‌کند. این مقاله به بررسی یکی از این روش‌های درمانی با عنوان مزایای درمان واریس پا با لیزر اختصاص داده شده است.

واریس پا چیست؟

واریس نوعی عارضه عروقی است که انواع سیاهرگ‌های بدن را درگیر می‌کند اما بیش از همه در سیاهرگ‌های پا مشاهده می‌شود. در این عارضه عملکرد دریچه‌های لانه کبوتری موجود در سیاهرگ‌ها اختلال پیدا می‌کند. در نتیجه خون در مسیر انتقال به قلب برگشت خورده و در عروق انباشته می‌شود. نتیجه این فرایند تورم سیاهرگ‌ها و انشعابات آنها است. واریسی شدن عروق برحسب میزان تورم، به صورت خفیف تا شدید بروز پیدا می‌کند. موارد خفیف تحت عنوان واریس عنکبوتی شناخته می‌شوند، اما نوع شدید به دلیل ظاهر برجسته رگ‌ها در زیر پوست واریس طنابی نام دارد.

لیزر واریس پا
لیزر واریس پا

علت ایجاد واریس پا

عروق واریسی گاهی با علت‌های مادرزادی و ضعف عروق واریسی به دلایل ارثی برای افراد به وجود می‌آیند. حتی دیده شده که گاهی چندین فرد از یک خانواده به این مشکل دچار هستند. عروق واریسی در اثر آسیب دیدگی یا ترومبوز عمقی ورید رخ می‌دهد که در دسته دلایل ثانویه واریس جای دارند.

عروق واریسی مادرزادی به دلیل برخی ناهنجاری‌ها در عروق از بدو تولد و اختلالات رشد طبیعی سیستم عروقی رخ می‌دهد. نقص دریچه‌های وریدی، طویل بودن اندام‌ها به طور غیر معمول، سندرم کلیپل ترنانی، تجمع خون در پا و افزایش فشار وریدی از دیگر دلایلی هستند که منجر به ایجاد عروق واریسی و این عارضه در پا می‌شوند.

علائم بیماری واریس پا

واریس پا ممکن است در همان ابتدا هیچ علائمی برای افراد به همراه نداشته باشد و همچنین مشکلی برای فرد ایجاد نکند. در مقابل ممکن است در همان ابتدای پیدایش، علائمی را از خود به نمایش بگذارند مانند:

  • تورم پاها
  • تورم در مچ پا
  • خارش اطراف رگ‌های واریسی
  • درد در برخی نواحی رگ‌های واریسی
  • احساس سنگینی در پاها به خصوص موقع حرکت دادن

عروق واریسی بیشتر در جنسیت مونث دیده می‌شود که ناگفته نماند این بیماری در خانم‌ها علائم را زودتر نشان می‌دهد. برخی علائم شدید دیگر در زمان پیشرفت‌های زیاد واریس نمایان می‌شوند که شامل نرمی بافت پوست یا تغییر رنگ سطح پوست است. بهتر است بدانید که خانم‌ها هنگام ابتلا به واریس بیشتر از درد پا اظهار شکایت داشته و آقایان بیشتر دچار خارش پا می‌شوند.

آیا نیاز به درمان واریس پا در تهران دارید؟ برای مشاوره رایگان یا دریافت نوبت می‌توانید با کلینیک تخصصی واریس دکتر محمدرضا مبینی به شماره 09903868631 تماس بگیرید.

چه عواملی احتمال ابتلا به واریس پا را افزایش میدهند؟

همانطور که متوجه شدید، عواملی که موجب واریس پا می‌شوند متعدد هستند که در این قسمت به برخی از این موارد اشاره کردیم:

  • جنسیت فرد
  • کم تحرکی
  • افزایش سن
  • عوامل موروثی
  • چاقی بیش از حد
  • بالا بودن فشار خون
  • بارداری‌های مکرر
  • لختگی خون در عروق سطحی
  • لختگی خون در عروق عمقی
  • فعالیت‌های سنگین به دلیل شغل
  • سر پا ایستادن در مدت زمان‌های طولانی

تشخیص واریس پا چگونه است؟

یکی از ابتدایی‌ترین راه‌های تشخیص رگ‌های واریسی، معاینات فیزیکی و بالینی است. امروزه از دستگاه داپلر برای شنیدن صدای جریان خون استفاده می‌کنند. در سونوگرافی داپلر، انسداد عروق و وجود لخته‌های خون و تمامی رگ‌ها به صورت تصاویر واضح نمایش داده می‌شوند و با استفاده از این روش، متخصص قلب و عروق به راحتی دریچه‌های عروقی را مورد بررسی و معاینه قرار می‌دهد. آزمایش‌های پیشرفته دیگری نظیر آزمایش پلتیسموگرافی نیز برای تشخیص بیماری واریس پا مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ضرورت درمان واریس

در حالت خفیف واریس، جز ظاهر شبکه‌ای و تیره رنگ رگ‌ها در زیر پوست مشکل دیگری رخ نمی‌دهد اما هم زمان با شدت یافتن عارضه، مشکلات فرد مبتلا نیز افزایش می‌یابد. به عنوان مثال می‌توان به سوزش، درد و گرفتگی عضلات پا اشاره کرد. به این موارد می‌توان تورم، لرزش و سنگینی را نیز اضافه کرد. همچنین مبتلایان به واریس شدید نوعی اگزمای پوستی را تجربه می‌کنند که با قرمزی، سوزش و خارش همراه است. این مشکلات به تدریج زمینه‌ساز زخم‌های پوستی حادتر می‌شود، زیرا خون به اندازه کافی در اختیار پوست و ماهیچه‌های پیرامون آن نمی‌رسد.

جدای از موارد مذکور، خطرناک‌ترین عارضه واریس پا، افزایش خطر لخته شدن خون در رگها است. به همین دلیل این گونه افراد بیش از سایرین در معرض آمبولی ریه (لخته شدن خون در سیاهرگ‌های منتهی به شش) هستند، بنابراین واریس پا در هر درجه باید خیلی سریع مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد. روش‌های مختلفی برای درمان واریس پا وجود دارند. انتخاب روش مناسب به وضعیت سلامتی فرد مبتلا، علائم و شدت واریس بستگی دارد. متداول‌ترین روش‌های درمانی مورد استفاده پزشکان عبارتند از:

  • استفاده از جوراب واریس با فشارهای متفاوت
  • اسکلروتراپی
  • میکرواسکلروتراپی
  • لیزر درمانی
  • فلبکتومی
  • جراحی آندوسکوپی

درمان واریس پا با لیزر

لیزر درمانی رگ‌های واریسی روشی کم تهاجمی، بسیار موثر و کم خطر است. در این روش گرمای لیزر برای مسدود کردن و خشکاندن رگ‌های واریسی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر چه مسدود شدن جریان خون بلافاصله بعد از لیزر درمانی آغاز می‌شود، اما از بین رفتن کامل رگ به 1 تا 2 سال زمان نیاز دارد. لیزر درمانی رگهای واریسی با استفاده از بیحسی موضعی انجام می‌شود. به همین دلیل بیمار در حین کار دردی را احساس نخواهد کرد. این کار به دو شیوه ساده و داخل عروقی انجام می‌شود.

مزایای درمان واریس پا با لیزر در این دو روش با هم کمی تفاوت دارند. معایب این روش نیز بیشتر شامل تغییر رنگ پوست به صورت موقت است. همچنین در صورت مراجعه به پزشک بی‌تجربه در استفاده از دستگاه، عوارضی چون خونریزی، عفونت، کبودی، آسیب به اعصاب و بافت‌های مجاور رخ می‌دهد. به این موارد می‌توان حساسیت پوستی به لیزر و خطر لخته شدن خون را نیز اضافه کرد.

لیزر درمانی واریس چیست؟

لیزر همان پرتوی نور است که گرمای خاصی را با خود به همراه دارد. لیزر واریس پا برای بهبود رگهای واریسی کاربرد خوبی داشته و معمولا طی چندین جلسه بهبود واریس پا را برای افراد به همراه خواهد داشت. در صورتی که رگ‌های واریسی نادیده گرفته شوند و هیچگونه اقدام درمانی برای در راستای بهبود آنها انجام نشود، این رگها به دلیل انسداد و عدم رسیدن خون به آنها بعد از مدتی از بین می‌روند و این رگها بعد از حدود 2 تا 3 سال برای همیشه حذف می‌شوند.

درمان واریس پا با لیزر روشی سرپایی بوده که با استفاده از بیحسی موضعی انجام می‌شود اما به هیچ عنوان به بیهوشی نیاز ندارد. این روش بدون درد و تهاجم است. مدت زمان مراجعه و استفاده از روش‌های لیزری برای درمان واریس عنکبوتی بیشتر از رگهای واریسی معمولی و کوچک است. لیزر درمانی برای از بین بردن هر گونه رگ‌های واریسی در افراد نتایج متفاوتی به همراه دارد و ممکن است افراد در تعداد کمی جلسه بهبود یابند اما گاهی برخی افراد به تعداد جلسه بیشتری برای درمان واریس نیاز داشته باشند. در صورتی که درمان واریس پا با لیزر میسر نباشد و این بیماری تا حد زیادی پیشرفت داشته باشد، از تکنیک‌هایی نظیر اسکلروتراپی و عمل جراحی برداشتن ورید استفاده می‌کنند.

انواع روش های درمان واریس پا با لیزر

لیزر واریس پا برای بهبود رگ‌های واریسی به دو صورت انجام می‌شود:

لیزر درمانی ساده واریس پا

شاید برای شما سوال باشد که لیزر واریس پا چگونه است؟ این نوع روش درمانی خارج از سطح پوست انجام شده و به درمان واریس عنکبوتی که در زیر پوست قرار دارند، می‌پردازد. گرمای لیزر سبب می‌شود تا این نوع رگ‌های دردناک به مرور از بین بروند. این روش بیشتر برای افرادی مورد استفاده قرار می‌گیرد که دارای رگ‌های واریسی عنکبوتی محدودی باشند. برای این روش درمانی لازم است تا جلسات را به طور کامل و مرتب مراجعه کنید و به فواصل زمانی بین جلسات نیز دقت کنید. فاصله بین هر جلسه لیزر درمانی ساده یا روش‌هایی مانند اسکلروتراپی نباید بیش از 12 هفته شود. برای مشاهده اثربخشی بیشتر این نوع درمان، بعد از انجام تکنیک با مشورت و اجازه پزشک از جوراب واریس استفاده کنید.

مزایای لیزر درمانی ساده

  • بدون درد
  • عدم ایجاد بافت اسکار
  • روشی موثر و بی‌خطر
  • بدون ایجاد هیچگونه عارضه
  • عدم رساندن آسیب به بافت اطراف رگ

لیزر درمانی درون عروقی واریس پا

تکنیک لیزر درمانی درون عروقی در دسته روش‌های درمانی کم تهاجم قرار دارد. این روش درمانی دارای پرتوی نوری است که به عمق رگ‌های واریسی تابانده و منتقل خواهد شد و به مرور بهبود خواهد بخشید. جالب است بدانید که این پرتوی لیزری هیچگونه از بافت‌های نواحی قسمت‌های آسیب دیده را تحت الشعاع قرار نمی‌دهد و هیچ عارضه‌ای برای پوست فرد به همراه ندارد.

بیشتر افرادی که دارای رگ‌های واریسی هستند، می‌توانند از این روش درمانی برای از بین بردن این رگ‌ها استفاده کنند و به مرور کیفیت زندگی خود را افزایش دهند. ناگفته نماند افرادی که در گذشته رگ‌های واریسی خود را جراحی کرده‌اند و اکنون دوباره بیماری آنها عود کرده است، نباید از این روش استفاده کنند.

مزایای لیزر درمانی درون عروقی

  • دوران نقاهت کوتاه
  • بدون نیاز به بیهوشی
  • آمار 98 درصدی موفقیت
  • روشی سرپایی است

مزایای درمان واریس پا با لیزر در روش ساده

در این روش اشعه لیزر از سطح پوست به رگ‌های زیر پوستی تابانده شده و آن را می‌سوزاند. در نتیجه این فرایند بافت اسکار در محدوده تحت درمان تشکیل و مانع از جریان یافتن خون داخل رگ می‌شود. رگ در محدوده مورد نظر به دلیل نبود خون‌رسانی کافی از بین می‌رود. افراد مبتلا به واریس‌های کوچک‌تر و عنکبوتی می‌توانند از این روش استفاده کنند. البته برخورداری از نتایج لیزر درمانی به روش ساده نیازمند شرکت در چند جلسه درمانی است.

فاصله زمانی بین جلسات بسته به تشخیص پزشک بین 6 تا 12 هفته متغیر است. بعد از هر جلسه درمانی فرد به منزل مراجعه کرده و نیازی به بستری شدن ندارد. از مهم‌ترین نکات مراقبتی بعد از لیزر درمانی استفاده از جوراب واریس حداقل به مدت 1 هفته است. همچنین کاهش فعالیت به مدت 3 تا 5 روز ضرورت دارد. مزایای درمان واریس پا با لیزر به روش ساده عبارتند از:

  • نداشتن درد
  • کوتاهی دوران نقاهت
  • نداشتن عوارض جدی
  • کوتاهی جلسات درمانی
  • بدون نیاز به بیهوشی یا بستری شدن
  • نداشتن اصول مراقبتی خاص و پیچیده
  • بهبودی سریع بافت اسکار و به جای نماندن آثار آن
  • تمرکز اشعه بر محدوده تحت درمان بدون آسیب به سایر بافت‌ها

مزایای درمان واریس پا با لیزر در روش داخل عروقی

اشعه لیزر در این روش برخلاف روش ساده، به داخل عروق پا راه یافته و دیواره آن را در محدوده مورد نظر از بین می‌برند. شیوه کار به این شکل است که ناحیه تعیین شده ضدعفونی و تحت بی‌حسی موضعی قرار می‌گیرد. سپس فیبر لیزر با کمک سوزن به داخل رگ راه یافته و حرکت داده می‌شود. پس از رسیدن فیبر به محدوده درگیر با واریس، تخریب دیواره رگ با تابش اشعه لیزر صورت می‌گیرد. به این ترتیب انسداد جریان خون داخل رگ رخ داده و به تدریج از بین می‌رود.

در پایان، سوزن خارج و محل آن پانسمان می‌شود. همچنین بستن بانداژ فشاری روی آن در دستور کار قرار می‌گیرد. فرد بعد از پایان کار از بیمارستان ترخیص شده تا باقی مراحل درمان را در منزل سپری کند. بعد از لیزر داخل عروقی، پوشیدن جوراب واریس به مدت حداقل 2 هفته ضروری دارد. این روش برای همه افراد مبتلا به واریس مناسب است، اما لیزر داخل عروقی به افرادی که سابقه جراحی و عود مجدد آن را دارند توصیه نمی‌شود. مزایای درمان واریس پا با لیزر به شیوه داخل عروقی عبارتند از:

  • کوتاهی جلسات درمانی (کمتر از 1 ساعت)
  • بدون اسکار پوستی (جز محل ورود سوزن)
  • موفقیت بالا در درمان واریس (98 درصد)
  • بدون نیاز به بیهوشی و بستری شدن
  • احتمال بازگشت بسیار کم
  • دوران نقاهت کوتاه

آیا همه وریدهای بزرگ واریس با لیزر درمانی درون عمقی درمان میشوند؟

لیزرهای درون وریدی در واقع برای برخی نواحی خاص نظیر کشاله ران، بین زانو، پشت ساق پا و پشت زانو مورد استفاده قرار می‌گیرد. این رگ‌های آسیب دیده معمولاً در عمق قرار دارند و خودشان به اندازه 5 میلیمتر قطر دارند. گاهی فرم رگ‌های واریسی به گونه‌ای است که فقط برخی از آنها را می‌توان با لیزر درون وریدی درمان کرد و آنهایی که بسیار نزدیک به سطح پوست هستند را می‌توان با این روش بهبود بخشید. جای نگرانی وجود ندارد، زیرا تمامی رگ‌هایی که با این روش درمان نمی‌شوند را می‌توان با استفاده از اسکلروتراپی بهبود بخشید. اسکلروتراپی برای درمان رگ‌های واریسی تحت هدایت سونوگرافی انجام می‌شود و معمولا به سه جلسه درمانی نیاز دارد.

آیا درمان واریس پا با لیزر بی خطر است؟

تقریباً تمامی این روش‌های درمانی برای واریس پا، سرپایی بوده و عوارض کمتری نسبت به روش‌های جراحی دارند. لیزر درمانی، خود دارای پرتوی گرمایی است که ممکن است در صورتی که پزشک بی‌تجربه‌ای را برای این روش انتخاب کنید، بافت‌های اطراف رگ را بسوزاند. گاهی ممکن است لکه‌هایی قهوه‌ای رنگ در سطح پوست ایجاد شوند که به مرور از بین می‌روند و دائمی نیستند.

آیا درمان واریس پا با لیزر درد دارد؟

این روش درمانی بیشتر از اینکه با درد همراه باشد، با کمی سوزش همراه است اما به طور کلی اینگونه نیست که فرد نتواند به هیچ وجه آن را تحمل کند. قبل از استفاده از هر یک از انواع روش‌های درمانی واریس با لیزر، از بیحسی موضعی استفاده می‌کنند. ممکن است بعد از انجام این تکنیک با کمی ناخوشی در ساق پا و اطراف ران مواجه شوید که از عوارض این روش است و بعد از حدود نیم ساعت برطرف می‌شود.

آیا درمان واریس پا با لیزر نیاز به بیهوشی دارد؟

انواع روش‌های درمانی برای بهبود رگهای واریسی با بیحسی موضعی قابل انجام هستند و نیازی نیست که فرد بخواهد، عوارض داروی بیهوشی را تحمل کند. همچنین داروی بیهوشی موجب طولانی شدن دوران نقاهت می‌شود.

چه مدت بعد از درمان واریس پا بهبودی مشاهده میشود؟

این مدت زمان برای اشخاص یکسان نیست اما به طور معمول بعد از دو هفته اغلب بیماران اظهار دارند که با کاهش علائم رو به رو هستند و بعد از دو جلسه درمان، می‌توان به وضوح کاهش تیرگی رگ‌های واریس زیر پوست را مشاهده کرد.

درمان واریس پا با لیزر در بارداری

ابتلا به واریس در دوران بارداری بسیار زیاد است اما درمان و یا لیزر رگ های واریسی در زمان بارداری توصیه نمی‌شود زیرا این امکان وجود دارد که رگ های واریسی به مرور زمان بعد از دوران بارداری فروکش کرده و بهبود ‌یابند. در صورت عدم بهبودی بعد از 2 تا 3 ماه از اتمام بارداری، بهترین روش درمانی برای واریس بارداری استفاده از لیزر است. لیزر واریس پا به این صورت است که پرتوهای نوری متمرکز و حرارت بر روی رگ های واریسی، باعث جمع شدن و یا مسدود شدن رگ های واریسی می‌شود و خون از طریق رگ های نزدیک به رگ واریسی در بدن جریان پیدا می‌کند.

چگونه از ایجاد واریس پا پیشگیری کنیم؟

عوامل ابتلا به واریس هم در خانم‌ها و هم در آقایان متعدد است. در ارتباط با پیدایش رگ‌های واریسی به دلایل موروثی باید گفت که هیچگونه راه پیشگیری وجود ندارد. برخی موارد سبب به تاخیر انداختن بیماری واریس یا پیشرفت آن خواهند شد که در ادامه بیان کردیم:

  • از چاقی و اضافه وزن زیاد بپرهیزید.
  • میزان فشار خون خود را تحت کنترل قرار دهید.
  • کم تحرکی سبب شده تا خون به درستی در رگ‌ها در جریان نباشد.
  • گاهی در طول روز پاهای خود را 15 سانتیمتر بالاتر از سطح قلب نگه دارید. بهتر است این کار را سه مرتبه در طول شبانه روز انجام دهید.

عوارض درمان واریس پا با لیزر

درمان واریس پا با لیزر، روشی بی‌خطر است اما به طور کلی احتمال بروز برخی عوارض برای بیمار وجود دارد که یا به طور خود به خود برطرف میشوند و یا نیاز است که به پزشک خود اطلاع دهید.

  1. یکی از این عوارض بروز کبودی، تورم و سفتی رگ های مورد درمان است که به مرور زمان با گذشت یک تا دو هفته بر‌طرف می‌شود و نیاز به درمان ندارد.
  2. بروز عفونت از دیگر عوارضی است که احتمال آن بسیار کم بوده اما برای جلوگیری از بروز عفونت پزشک متخصص دارو و آنتی بیوتک تجویز می‌کند.
  3. ممکن است بعد درمان واریس پا با لیزر، بی حسی در ناحیه درمان به وجود آید که این بیحسی موقتی است.
  4. گاهی برخی افراد اظهار دارند که این تکنیک را توسط یک پزشک غیر متخصص انجام دادند و در سطح رگهای رویی پا دچار سوختگی شدند. برای جلوگیری از این عارضه، به متخصص درمان واریس مراجعه نمایید. این عارضه به دلیل دمای زیاد لیزر و همچنین عدم توانایی کار پزشک با دستگاه لیزر به وجود می‌آید.

سخن پایانی

ما در این مقاله به مزایای درمان واریس پا با لیزر پرداختیم. این روش به دلیل نداشتن نیاز به بیهوشی و بستری ‌شدن و همچنین دوران نقاهت کوتاه بسیار مورد توجه پزشکان قرار دارد. پزشک متخصص برحسب شدت واریس و محل آن از دو شیوه ساده و داخل عروقی بهره می‌گیرد. البته برخورداری از مزایای استفاده از لیزر در درمان واریس پا در گرو مراجعه به پزشک متخصص و باتجربه است. در غیر این صورت فرد با عوارضی چون عفونت، کبودی، خونریزی، لخته شدن، حساسیت و آسیب به اعصاب مجاور مواجه می‌شود.

شما می‌توانید برای درمان واریس پا با لیزر به صورت حضوری به مطب دکتر محمدرضا مبینی متخصص واریس در تهران مراجعه کنید.

درمان واریس پا با لیزر چقدر طول میکشد؟

درمان واریس برای یک پا در هر جلسه حدود 45 دقیقه طول میکشد. اگر هر دو پا دارای رگ‌های واریسی باشند، به طور معمول حدود یک ساعت و نیم زمان لازم دارند. تا حدودی نیز به میزان واریس در پا بستگی دارد.

هزینه درمان واریس پا با لیزر چه قدر است؟

هزینه واریس به عوامل مختلف بستگی دارد. برای دریافت هزینه یا مشاوره رایگان و رزرو نوبت در کلینیک تخصصی واریس تهران با شماره 09903868631 تماس بگیرید.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز
[تعداد امتیازها 22 عدد و میانگین امتیازها 4.3]

12 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *