محتوای این مطلب
آنژیوگرافی قلب روشی برای تشخیص بیماریهای قلبی و اختلالات عروقی است که در طی عکس برداری دلیل بیماری و اختلالات مشخص میشود. آنژیوگرافی یکی از قطعیترین روشها برای تشخیص بیمارهای قلبی و عروقی است. معمولاً آنژیوگرافی قلب توسط پزشکان با تجربه در زمینه قلب و عروق انجام میشود.
آنژیوگرافی یک راهکار مناسب برای تشخیص بیماری و درمان اختلالات عروقی است. در این محتوا به بررسی اینکه آنژیوگرافی قلب چیست و چه افرادی باید تحت این کار قرار بگیرند، میپردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
منظور از آنژیوگرافی قلب چیست؟
آنژیوگرافی روشی برای تشخیص اختلالات عروقی مغز، قلب و بخشهای مختلف بدن است. در این روش با استفاده از دستگاههای مخصوصی به عکس برداری از رگها و عروق قلب میپردازند. در آنژیوگرافی از اشعه ایکس برای دیدن عروق استفاده میکنند. عکسهایی که در طی آنژیوگرافی از عروق قلب گرفته میشوند، آنژیوگرام نامیده میشوند. آنژیوگرام نشان دهنده اختلالات عروق، انسداد رگ، بزرگ یا کوچکتر شدن عروق است. آنژیوگرافی قلب به کسانی که از بیماریهای قلبی و عروقی رنج میبرند، توصیه میشود.
مراحل انجام آنژیوگرافی قلب
عمل آنژیوگرافی قلب توسط پزشک متخصص انجام و بررسی میشود. قبل از انجام آنژیوگرافی آزمایشاتی مختلفی برای تشخیص سلامت عمومی بیمار و سوابق بیماریها گرفته میشود. در صورتی که شخص برای انجام انژیوگرافی مانعی نداشته باشد، میتواند با مراجعه به بیمارستان آنژیوگرافی قلب را انجام دهد. آنژیوگرافی درد چندانی ندارد اما برای جلوگیری از استرس بیمار و آرامش بیشتر آن از بی حسی موضعی استفاده میکنند.
ابتدا شخص باید به صورت دراز کش روی تخت دراز بکشد. سپس بعد از تزریق بی حسی با استفاده وارد کردن لوله مخصوصی به قسمتی از بدن عمل آنژیوگرافی را انجام میدهند. معمولاً برای انجام آنژیوگرافی لوله را در قسمت ران یا بازو وارد میکنند. به لولهای که برای آنژیوگرافی استفاده میشود، کاتتر میگویند. بعد از وارد کردن لوله به بدن، مایعی مخصوصی را از طریق این لولهها وارد بدن میکنند که باعث نشان دادن خون در آنژیوگرام و تشخیص اختلالات عروق میشود. بلافاصله بعد از عکس برداری لوله از بدن خارج میشود.
آنژیوگرافی قلب چه قدر طول می کشد؟
زمان این کار با توجه به شرایط بیمار متفاوت است. با این حال آنژیوگرافی بیشتر افراد بین 20 تا 30 دقیقه زمان میبرد. در بعضی از موارد پزشک معالج بعد از عکس برداری برای درمان اختلال قلب و عروق از طریق آنژیوپلاستی اقدام میکند که ممکن است کمی به طول بی انجامد.

مراقبت های بعد از آنژیوگرافی قلب
اگرچه ممکن است آنژیوگرافی قلب یک روش عکس برداری ساده به نظر برسد اما از اهمیت بالایی برخوردار است. این عمل نیاز به مراقبتهایی دارد تا از عوارض ناشی از آن جلوگیری شود. به همین دلیل بهتر است بعد از این کار به نکات مهمی که پزشک معالج توصیه میکند، توجه شود. مراقبتهایی که بعد از آنژیوگرافی قلب باید رعایت شود عبارتند از:
- مصرف غذای آبکی و نوشیدن مایعات زیاد: یکی از مهمترین نکاتی که بعد از آنژیو قلب باید به آن توجه خوردن غذاهای آبکی مانند انواع آش و سوپ است. استفاده از غذاهای آبکی باعث خروج ماده رنگی از بدن میشود.
- اجتناب از کار سنگین: یکی از مهمترین نکاتی که بعد از آنژیو باید به آن توجه شود، اجتناب از انجام کارهای سنگین و بلند کردن وسایلی با وزن بالا است. انجام این کارها باعث فشار به ناحیه ضخم شده و خونریزی مجدد آن میشود.
چه افرادی کاندید مناسبی برای آنژیوگرافی قلب هستند؟
آنژیوگرافی یکی از روشهای دقیق برای تشخیص اختلالات قلب، عروق، مغز و… با استفاده از عکس برداری است که شخص را از علت بیماری مطلع میکند. افرادی که میتوانند برای آنژیوگرافی قلب اقدام کنند عبارتنداز:
- کسانی که به صورت مادرزادی از بیماریهای قلبی و عروقی رنج میبرند، میتوانند با انجام آنژیوگرافی از علت بیماری خود اطلاع پیدا کنند.
- افرادی با داشتن سابقه بیماری قلبی میتوانند برای اطلاع از شرایط قلب و عروق قلبی خود از این عمل استفاده کنند.
- بسیاری از افرادی که دچار تنگی نفس هستند و در ناحیه قفسه سینه خود احساس درد میکنند.
- کسانی که قصد دارند با استفاده از عمل آنژیوپلاستی به درمان اختلالات عروقی بپردازند. با انجام این عکس برداری میتوانند از نتیجه عمل آنژیوپلاستی مطلع شوند.
چه افرادی کاندید مناسبی برای آنژیوگرافی قلب نیستند؟
آنژیو قلب یک روش تهاجمی برای تشخیص بیماری است؛ بنابراین ممکن است انجام این عمل برای همه افراد مناسب نباشد. افرادی که کاندید مناسبی برای انجام این کار نیستند و ممکن است برای آنها با خطراتی همراه باشد، عبارتند از:
- افرادی با سابقه بیماری کلیوی: از دیگر کسانی که کاندید مناسبی برای آنژیو قلب نیستند، افرادی با داشتن سابقه بیماری کلیوی است. ماده رنگی که از طریق لوله وارد بدن میشود و باعث نشان دادن جریان خون در عکس میشود، ممکن است بعد از وارد شدن به کلیه باعث بروز آسیبهای جدی شود.
- افرادی که دارای نارسایی قلبی شدید هستند.
- افرادی با سنین بالا: افرادی با سنین بالا میتوانند آنژیو قلب انجام دهند اما به دلیل داشتن سابقه بیماری مختلف و سیستم ایمنی ضعیف بهتر است آنژیوگرافی قلب را انجام ندهند.

هزینه آنژیوگرافی قلب
هزینه آنژیوگرافی قلب دارای قیمت و تعرفه مشخصی میباشد؛ بنابراین هزینه در بیمارستان توسط بیمه پایه و بیمه تکمیلی قابل پرداخت است.
انجام آنژیوگرافی قلب
آنژیوگرافی قلب باید در مراکز معتبر و توسط پزشک متخصص در این حوزه انجام شود. برای انجام آنژیوگرافی قلب میتوانید به کلینیک قلب و واریس دکتر مبینی، متخصص قلب و عروق متخصص قلب و عروق در تهران مراجعه کنید.
شما بیماران محترم میتوانید با استفاده از رزرو آنلاین و بدون نیاز حضوری به مطب، زمان مد نظر خود را جهت ویزیت تعیین نمایید.