لخته شدن خون میتواند یک مشکل جدی و خطرناک باشد. در صورتی که یک لخته خون در پاها شکل بگیرد و به ریهها منتقل شود، میتواند منجر به آمبولی ریوی شود و زندگی فرد را تهدید کند. برخی عوامل مشترک مانند نشستن طولانی مدت، عدم حرکت، سن بالا، چاقی، بارداری و عمل جراحی میتوانند خطر ایجاد لخته خون را افزایش دهند.
با انجام تغییرات ساده مانند خودداری از نشستن مداوم و انجام ورزشهای سبک، میتوان از این خطرات پیشگیری کرد. همچنین، در صورت بروز علائمی مانند درد و تورم پاها، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا مشکل به موقع تشخیص داده شود و اقدامات لازم برای جلوگیری از عوارض لخته خون انجام شود.
لخته خون چیست؟
لختههای خون، تودههای ژل مانندی هستند که از خون جدا شدند. در برخی موارد، لختههای خون میتوانند مفید باشند و حتی جان شما را نجات دهند. آنها میتوانند خونریزی را با مسدود کردن رگ ناحیه آسیب دیده متوقف کنند، اما لختههای خون میتوانند بدون دلیل منطقی درون رگها شکل بگیرند و اگر حل نشوند، مشکلات جدی را ایجاد کنند. اگر لختهها در پاها یا نواحی خطرناکی مانند ریه یا مغز وجود داشته باشند، خطر بیشتر میشود. بنابراین، اگر احساس میکنید لخته خون دارید، به یک متخصص عروق مراجعه کنید.
خطرات و عوارض لخته خون
لخته شدن خون میتواند بسیار خطرناک باشد، بنابراین در صورت مشاهده علائم لخته خون، بهتر است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
یکی از انواع لختههای خونی که در سیاهرگهای عمقی تشکیل میشوند، ترومبوز ورید عمقی (DVT) است.
این بیماری در برخی افراد ممکن است بدون علامت بوده ولی در بعضی دیگر علائمی مانند تورم، درد و قرمزی پوست ایجاد میکند. در صورت تجربه هر یک از این علائم، بهتر است بلافاصله به پزشک مراجعه کنید، زیرا در صورت عدم درمان، لخته خون ممکن است جدا شده و به ریهها منتقل شود که این موضوع میتواند منجر به آمبولی ریه شود و زندگی شما را در خطر بیاندازد.
پیشگیری از لخته شدن خون
برای کاهش خطر لخته شدن خون، هرچند که روشهای طبیعی قطعی وجود ندارد، اما میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید تا این خطر را کاهش دهید:
فعال بمانید
یکی از مشکلاتی که ممکن است در صورت بیتحرکی برای مدت طولانی پیش بیاید، تجمع خون در بدن است. این امر میتواند باعث ایجاد لختههای خونی شود که میتواند خطرناک باشد.
برای جلوگیری از این مشکل، توصیه میشود که هر 30 دقیقه تا 1 ساعت از جای خود بلند شده و حرکت کنید. این کار باعث میشود که خون در بدن شما جریان پیدا کند و خطر ایجاد لختههای خونی کاهش یابد.
انجام منظم فعالیتهای ورزشی
پیاده روی به مدت 30 دقیقه در روز میتواند به بهبود گردش خون و جلوگیری از لخته خون کمک کند. این فعالیت ساده در روزهای عادی قابل انجام است و میتواند گردش خون را بهبود بخشد و خطر ایجاد لخته خون را کاهش دهد.
همچنین، پیاده روی میتواند وزن و استرس را کاهش دهد و سلامت روحی و جسمی را بهبود بخشد. با اختصاص کمتر از 30 دقیقه در روز، میتوانید به بهبود سلامت خود کمک کنید و از بروز مشکلات لخته خون جلوگیری کنید.
کاهش وزن
افزایش وزن و فشار اضافی به رگها میتواند باعث لخته شدن خون شود. کاهش وزن و انجام ورزش منظم میتواند فشار روی رگها را کاهش داده و خطر لخته شدن خون را کاهش دهد. توجه به وزن و فعالیت بدنی مناسب میتواند در بهبود سلامت و کاهش خطر لخته شدن خون مؤثر باشد.
مراقبت در مسافرت
سفرهای طولانی با وسایل نقلیه مختلف ممکن است لخته شدن خون را افزایش دهد. برای جلوگیری از این مشکل، افرادی که برای بیش از چهار ساعت با هواپیما، ماشین، قطار یا اتوبوس سفر میکنند بهتر است با مشورت با یک متخصص عروق راهکارهای مناسب برای جلوگیری از لخته شدن خون دریافت کنید.
در سفر با هواپیما، پاها را دراز کنید، مچ پای خود را بچرخانید و زانوهایتان را به سمت قفسه سینه بکشید و به مدت 15 ثانیه نگه دارید و سپس آزاد کنید. این حرکت نرمشی را 10 بار تکرار کنید.
نوشیدن آب
نوشیدن آب و حفظ رطوبت بدن از اهمیت بالایی برخوردار است، به ویژه زمانی که در سفر هستید. هوای داخل هواپیما باعث کاهش آب در بدن میشود. اگر پروازتان طولانی است و مجبورید برای مدت طولانی در هواپیما بنشینید، بهتر است بیشتر آب بنوشید تا خطر لخته شدن خون کاهش یابد.
تحرک زنان باردار
تغییرات هورمونی ناشی از بارداری ممکن است سبب ایجاد لخته خون شود. در نتیجه، برای بهبودی جریان خون و جلوگیری از این عارضه بهتر است تحرک داشته باشید. بهترین راه برای کمک به جلوگیری از لخته خون در زمان بارداری انجام پیاده روی آهسته و منظم است.
خوابیدن با پاهای بالاتر از سطح بدن
یکی از نیازهای ضروری برای حفظ سلامت بدن خواب کافی است که به طور معمول بین 7 تا 8 ساعت در شب است، اما بدانید که در طول خواب، بدن شما هیچ تحرکی ندارد و این میتواند منجر به ایجاد مشکلاتی مانند لخته شدن خون شود.
به همین دلیل، بهتر است در زمان خواب، پاها را بالاتر از سطح بدن قرار داد تا جریان خون سریعتر و بهتری در بدنتان ایجاد شود و خطر لخته شدن خون کاهش یابد.
درمان لخته خون
اگر شما دارای لخته خون هستید و متخصص عروق ممکن است داروهایی مانند هپارین و کمادین/وارفارین را برای شما تجویز کند. در طول هفته اول، شما هپارین را زیر پوست تزریق میکنید و در همین زمان قرص کمادین/وارفارین را مصرف میکنید. پس از یک هفته، تزریق هپارین متوقف میشود و شما برای مدت 3 تا 6 ماه یا بیشتر قرص کمادین/وارفارین را مصرف خواهید کرد.
جمع بندی
لخته خون یک مشکل جدی در سلامتی است که میتواند عوارض جدی و حتی مرگباری را به همراه داشته باشد. بهترین راه برای پیشگیری از لخته خون، انجام فعالیتهای ورزشی منظم، استفاده از لباسهای مناسب در طول سفرهای طولانی، افزایش مصرف مایعات، خوردن غذاهای سالم و کم چرب و همچنین استفاده از داروهای پیشگیری از لخته خون است. با رعایت این موارد، میتوان احتمال ابتلا به لخته خون را به حداقل رساند و سلامتی خود را حفظ کرد.
بدون دیدگاه