شاید یک فرد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به تصلب شرایین باشد، اما با رعایت موارد گفته شده احتمال خطر را برای خود کاهش می‌دهد. شاید تا به حال شما هم در مورد تجمع رسوبات چربی در سرخرگ‌ها شنیده باشید. حال تصلب شرایین چه چیزی است؟ آیا درمان دارد؟ چقدر خطرناک است؟ آترواسکلروز یا همان تصلب شرایین در صورت بی‌توجهی منجر به حمله قلبی خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر و به روز در مورد این بیماری تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

تصلب شرایین چیست؟

زمانی که چربی در سرخرگ‌های بدن رسوب کند، اندازه آنها را برای جریان خون بسیار تنگ می‌کند و در این زمان تصلب شرایین رخ داده است. در واقع نوعی انسداد عروق بشمار می‌رود اما در نهایت عوارضی چون حمله قلبی یا درد قفسه سینه را به همراه دارد. همچنین گاهی دیواره سرخرگ دچار آسیب شده و این مورد باعث می‌شود تا رسوبات چربی در یک نقطه جمع شوند و با عمیق شدن و گسترده شدن این رسوبات چربی، بیماری‌های بدتری برای قلب رخ ‌دهد. بنابراین تجمع کلسترول یا چربی بیماری‌های شدیدی را ایجاد می‌کند اما به خود این حالت تصلب شرایین می‌گویند.

علائم آترواسکلروز چیست؟

زمانی که این بیماری در حالت کم یا ابتدای آن باشد، ممکن است که هیچ علامتی از خود برای فرد نشان ندهد اما اگر مسیر جریان خون به حدی مسدود شده باشد که نتواند خون را به سایر اندام‌ها برساند، می‌تواند حمله قلبی یا سکته قلبی را به همراه داشته باشد. گاهی یک لخته خون ایجاد و همین باعث انسداد کامل سرخرگ شده و فرد دچار سکته می‌شود. علائم تصلب شرایین در افراد متفاوت است اما درد قفسه سینه معمولاً برای اکثریت افراد وجود دارد.

  • درد قفسه سینه
  • آنژین قلبی
  • تنگی نفس
  • تعریق شدید یا عرق سرد
  • داشتن حالت تهوع همزمان

این موارد از دیگر علائم آترواسکلروز بشمار می‌روند. توجه داشته باشید که این بیماری باید مورد توجه و تحت درمان قرار گیرد زیرا اگر حالتی اتفاق افتد که تصلب شرایین بر مغز تاثیر بگذارد، بیماری‌های مربوط به اعصاب با مقدار شدید را ایجاد می‌کند.

عوامل خطر بیماری تصلب شرایین چیست؟

به طور کلی خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با قلب برای همه افراد وجود دارد اما گاهی برخی شرایط زندگی و موارد خاصی این خطر ابتلا را افزایش داده و به طور مستقیم از عوامل خطرساز هستند. بنابراین هرچه این عوامل بیشتر باشد، احتمال ابتلا به آترواسکلروز نیز برای وی بیشتر است. به همین دلیل باید هر شخص به میزان کلسترول، فشار خون، قند خون و سایر موارد نیز اهمیت دهد و اگر دچار هر یک از این مسائل است، پیگیری‌های لازم را در جهت کنترل یا بهبود انجام دهد. در ادامه به برخی از عوامل خطرساز اصلی اشاره می‌کنیم:

  • فشار خون بالا
  • مقاومت به انسولین
  • دیابت کنترل نشده
  • استفاده از سیگار زیاد
  • رژیم‌های غذایی ناسالم
  • عوامل ژنتیکی و ارثی
  • بی‌تحرکی افراد و نشستن‌های طولانی
  • سطح بالای کلسترول خون: شاید شما هم در برگه‌های آزمایش با واژه LDL مواجه شده باشید، این سطح کلسترول بد خون است که نباید بالاتر از سطح تعیین شده باشد و واژه HDL کلسترول خوب است که نباید بیش از اندازه پایین باشد. زمانی که کلسترول بد بیش از حد خود رود، فرد به بیماری کلسترول دچار است و باید برای جلوگیری از تصلب شرایین در اثر این مورد پیگیری‌های لازم را برای کاهش آن یا از بین بردنش، انجام دهد.

امکان پیشگیری از آترواسکلروز وجود دارد؟

بله، اگر هر فرد به طور دوره‌ای چکاپ‌های لازم را انجام دهد و بسیار سریع برای بهبود هر یک از آنها اقدام نماید، به مقدار بسیاری از بروز همچین مشکلی برای خود جلوگیری کرده است. به عنوان مثال افرادی که دارای کلسترول بد بالا باشند بیشتر در معرض ابتلا به آترواسکلروز هستند. برای پیشگیری از تصلب شرایین، باید سبک زندگی سالم و تغذیه مناسب را پیش بگیرید تا دلیل بر افزایش احتمال بروز این مشکل نشوند.

شاید یک فرد از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به تصلب شرایین باشد، اما با رعایت موارد گفته شده احتمال خطر را برای خود کاهش می‌دهد.

تصلب شرایین یا آترواسکلروز
تصلب شرایین یا آترواسکلروز

در کنار، سعی کنید که وزن خود را به اندازه کنترل شده نگه دارید و تا حد ممکن مصرف دخانیات خود را پایین آورید. همچنین توجه داشته باشید که اگر آترواسکلروز در خانواده شما یا یکی از نزدیکانتان وجود دارد، حتماً به متخصص قلب برای چکاپ‌های لازم رجوع کنید و تحت معاینه باشید.

آترواسکلروز چگونه تشخیص داده میشود؟

سوابق پزشکی در تشخیص تصلب شرایین برای بیمار نقش دارد اما آزمایش‌هایی در این میان باید انجام شود. آزمایش خون و نوار قلب از روش‌های ابتدایی برای تشخیص آترواسکلروز است که سطوح غیرطبیعی پارامترها را مشخص می‌کند. آنژیوگرافی، اکوکاردیوگرافی و سی‌تی اسکن قلب از دیگر روش‌های پیشرفته تر است که در مراحل بعدی از آنها استفاده می‌شود. شاید پزشک شما تست ورزش را برایتان تجویز کند تا عملکرد قلب را در حین انجام برخی فعالیت‌ها بسنجد و همچنین شریان‌های باریک شده را مورد بررسی قرار دهد.

درمان آترواسکلروز

تکنیک‌های درمانی در کنار اصلاح سبک زندگی توسط پزشک تجویز می‌گردد. درمان آترواسکلروز بسیار مهم است زیرا باید خطر ابتلا به تشکیل لخته خون را کاهش داد و از بیماری‌های مرتبط با تصلب شرایین پیشگیری کرد. در این زمان، متخصص قلب بعد از معاینات لازم و تصمیم‌گیری استفاده از هر یک از تکنیک‌های درمانی به بازگشایی رگ‌های بسته و ادامه درمان می‌پردازد.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز
[تعداد امتیازها 1 عدد و میانگین امتیازها 5]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *