مقدمه ای از PFO

باز ماندن مجرای بین دهلیزی یا PFO یک نوع نقص در قلب انسان است. این نقص ممکن است در صورت درمان نشدن با عوارض خطرناکی چون سکته مغزی همراه باشد. البته بسیاری از افراد با وجود داشتن PFO در قلب باز هم از سلامت کافی برخوردار هستند اما اگر این نقص در قلب با عوارض خاصی همراه باشد، چه می شود؟ در مطلب زیر به بررسی این مورد، خطرات، روش درمان و مسائل دیگر مربوط به این نقص در قلب می پردازیم.

PFO چیست؟

PFO یا باز ماندن مجرای بین دهلیزی یکی از انواع نقص های بین دهلیزی است که در برخی موارد با عوارض خطرناکی همراه است. قلب انسان از دو دهلیز و دو بطن تشکیل شده است. به طور کلی دهلیزها حفره ای در بدن هستند که از دو لایه تشکیل شده اند. لایه های دهلیز با اتصال به یکدیگر باعث ایجاد یک دیواره محکم می شوند.

در برخی موارد، لایه های دو دهلیز به یکدیگر اتصال پیدا نمی کنند. در اثر عدم اتصال لایه دهلیزها به یکدیگر، حفره ای در دهلیز ایجاد می شود. این حفره با نام PFO شناخته می شود و باعث ارتباط بین دو دهلیز در قلب می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که همه نوزادان تا قبل از زایمان دارای PFO هستند که بیشتر از 80 درصد آن بعد از تولد از بین می رود.

PFO چگونه باعث اختلال در بدن انسان می شود؟

به طور کلی فشار قفسه سینه در اثر عوامل متعددی مانند عطسه، سرفه، فشار حین اجابت مزاج باعث ایجاد فاصله میان لایه های دو دهلیز و باز شدن کانال یا PFO می شود. بر همین اساس بعد از باز شدن لایه های دهلیز از یکدیگر خون دهلیزها با یکدیگر مخلوط می شوند. عملکرد قلب به گونه ای است که خون برای تصفیه شدن ابتدا به سمت دهلیز راست و سپس به سمت ریه می رود تا تصفیه شود.

بعد از تصفیه خون به دهلیز چپ و سپس بطن چپ می رود. بطن چپ خون تصفیه شده را در سراسر بدن پخش می کند اما اگر کسی دارای PFO در بین دهلیزها باشد، بعد از باز شدن دهلیزها خون به صورت مستقیم از دهلیز راست به دهلیز چپ رفته و از آن جا به سمت بطن چپ و در نتیجه کل بدن می رود.

بنابراین کسانی که دارای مجرای بین دهلیزی هستند ممکن است در مواردی خون های بدون تصفیه شدن توسط سیستم ریه در سراسر بدن پخش شود. خون های تصفیه نشده در موارد با لخته خون هایی همراه هستند که باعث خطرات جدی در بدن می شود.

Pfoچیست
PFO برای قلب

باز ماندن مجرای بین دهلیزی یا PFO با چه علائمی همراه است؟

بسیاری از افراد با وجود داشتن PFO در قلب علائم خاصی ندارند اما اگر PFO با خطراتی چون سکته مغزی همراه باشد ممکن است بیمار از علائم زیر رنج ببرد:

  • نداشتن تعادل
  • اختلال در حرکت اندام ها به صورت موقتی
  • اختلال در هوشیاری
  • اختلال در صحبت کردن
  • اختلال در حس بینایی
  • ضعف شدید

نقص بین دهلیز یا PFO با چه خطراتی همراه است؟

ممکن است برخی از افراد به دلیل باز شدن مجرای بین دهلیزها با خطراتی چون سکته مغزی، کم خونی، سکته tia، سر درد شدید میگرنی، سنکوپ، تنگی نفس، کاهش فشار خون و علائم دیگر همراه باشند. به همین دلیل در صورت داشتن این نقص در قلب بهتر است از یک متخصص قلب و عروق کمک گرفته شود. درمان این نقص از بروز انواع سکته مغزی گذرا و دائمی جلوگیری می کند و مانع از بروز عوارض جدی در بدن می شود.

PFO از چه راه هایی قابل درمان است؟

خوشبختانه روش های متعددی برای درمان حفره بین دهلیزها و کاهش خطرات ناشی از آن وجود دارد. در مرحله اول برای درمان این نقص باید به یک متخصص قلب با تجربه مراجعه شود. پزشک متخصص با انجام اکوکاردیوگرافی، به تشخیص PFO و اندازه آن در دهلیزها می پردازد.

از روش های زیر برای کاهش علائم یا درمان آن استفاده می کند که عبارت است از:

مصرف دارو

بسیاری از پزشکان برای کاهش علائم PFO و جلوگیری از خطرات آن داروهایی را برای جلوگیری از لخته شدن خون تجویز می کنند. آسپیرین و وارفارین دو داروی ضد پلاکت و ضد انعقاد خون هستند که برای جلوگیری از خطرات این عارضه تجویز می شوند.

مسدود کردن مجرا با کمک اینتروشن

اینتروشن یکی از راه های بستن یا مسدودیت مجرای بین دهلیزها است. در طی این عمل با استفاده از ابزارهای خاصی مجرای بین دهلیزها را می بینند و از بروز علائم جدی این عارضه پیشگیری می کنند.

Pfoچیست
Pfo

مراجعه به پزشک

در این مطلب به بررسی اینکه PFO چیست و چه راه حلی برای درمان آن وجود دارد، پرداختیم. سکته مغزی، لخته شدن خون، اختلال در بینایی، کم خونی و… از جمله عوارض خطرناک PFO در دهلیز هستند. به همین علت هر چه سریع تر باید برای درمان PFO یا مسدودیت آن اقدام شود.

دکتر محمد رضا مبینی متخصص قلب و عروق از پزشکان مجرب در زمینه درمان انواع بیماری های قلبی است. شما می توانید با مراجعه حضوری به مطب دکتر محمد رضا مبینی برای رفع PFO در قلب اقدام کنید.

سمت راست کمترین امتیاز و سمت چپ بیشترین امتیاز
[تعداد امتیازها 3 عدد و میانگین امتیازها 4]

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *