بیماری روماتیسم قلبی به دلیل ابتلای فرد به تب روماتیسمی (ابتلا به باکتری استروپتوکوکوس) در سنین خردسالی و کودکی به وجود میآید. این بیماری بسیار خطرناک بوده و در دو نوع حاد و مزمن است. در صورت ابتلا به این بیماری و عدم تشخیص و درمان به موقع، به بافت دریچه قلب آسیب شدیدی وارد میشود و عوارض خطرناک و برگشتناپذیری را به وجود میآورد. این بیماری بسیار خطرناک، باعث نارسایی احتقانی قلب و آسیب به دریچه قلب میشود. در واقع دریچه میترال قلب بیشتر تحت تاثیر قرار میگیرد و تنگی دریچه میترال ایجاد خواهد شد. در این مقاله به علتهای موثر در پیدایش این بیماری و راههای پیشگیری و اقدامات درمانی پرداختیم.
تب روماتیسمی چیست؟
تب روماتیسمی بیشتر در نقاطی که سطح بهداشت زندگی پایین است بروز میکند. دلیل ابتلا به این تب عفونتی، باکتری استرپتوکوک است. زمانی که این عفونت با آنتیبیوتیک درمان نشود و یا هیچگونه اقدامات درمانی برای آن انجام نشود، باعث ایجاد تب روماتیسمی میگردد و بر مفاصل، پوست و قلب تاثیر منفی میگذارد.
علائم تب روماتیسمی در افراد
علائم ابتلا به این بیماری عبارتند از:
- تب
- دل درد
- تحریک پوستی
- احساس خستگی طولانی
- کاهش وزن شدید بدون علت
- قرمزی و ملتهب شدن مفاصل
- ورم در مفاصل و حساسیت به تماس
علائم روماتسیم قلبی
علائم ابتلا به روماتیسم قلبی برای افراد مختلف با توجه به آسیب وارده به قلب متفاوت است. حدود 2 تا 3 هفته پس از ابتلا به عفونت باکتری استرپتوکوک، در صورتی که هیچ اقدام درمانی صورت نگیرد، علائم تب و گلودرد آشکار میشود. بعد از ابتلا به تب روماتیسمی، معمولا یکی از مفاصل بدن ملتهب و بزرگ میشود و این درد مفاصل، کاملا پیشرونده است. اگر شما هم علائم زیر را احساس میکنید، بهتر است به یک جراح و متخصص قلب و عروق خوب مراجعه نمایید.
- تورم و درد در نواحی معده
- احساس درد شدید در قفسه سینه
- داشتن تپش قلب و احساس تنگی نفس
- احساس ضربان و تپش در قفسه سینه
چه افرادی بیشتر در معرض بیماری روماتیسم قلبی قرار دارند؟
در صورتی که فردی در معرض عفونت استرپتوکوک قرار بگیرد و درمان به موقع صورت نپذیرد ممکن است به بیماری روماتیسم قلبی مبتلا شود. در ادامه افرادی که بیشتر در معرض بیماری روماتیسم قلبی هستند را بیان میکنیم:
- کودکان.
- افرادی که اصلا بهداشت فردی را رعایت نمیکنند.
- افراد دارای سابقه خانوادگی در ابتلا به بیماری روماتیسم قلبی.
- زندگی در محیطی با سطح بهداشت پایین مانند آب شرب آلوده.
- افرادی که در محیط محدود با ازدحام جمعیت زندگی میکنند.
تشخیص بیماری روماتیسم قلبی
در صورتی که فرد با داشتن علائم تب روماتیسمی به پزشک مراجعه میکند، بیمار را از لحاظ ابتلا به عفونت استرپتوکوک با آزمایش خلط گلو بررسی کرده و علائم تب روماتیسمی مانند ورم مفاصل، قرمزی پوست و التهاب را بررسی خواهند کرد. در مرحله بعدی، ضربان قلب بیمار را برای آسیب به دریچه میترال مورد بررسی قرار میدهند. برخی روشهای تشخیصی دیگر نیز برای این بیماری وجود دارند، مانند:
اکوکاردیوگرافی
در این روش تشخیصی با استفاده از یک دستگاه به نام پروپ امواج صوتی با فرکانس بالا به بدن فرستاده میشود. با این امواج، تصویری از قلب بر روی مانیتور جهت بررسی وضعیت قلب توسط پزشک متخصص نمایان خواهد شد.
الکتروکاردیوگرام
با استفاده از این آزمایش، فعالیت قلب مانند وجود آریتمی و یا دیستاریوم و میزان سلامت عضلات قلب مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تصویربرداری با اشعه ایکس
با استفاده از این آزمایش، تصویر قلب و میزان مایعات قلب برای پزشک قابل بررسی است.
MRI
با استفاده از تصویربرداری ام آر آی، تصویری دقیق از قلب برای بررسی نوع فعالیت دریچه میترال و عضلات قلب دریافت میشود.
آیا میتوان از روماتیسم قلبی جلوگیری کرد؟
از مهمترین روشهای پیشگیری از ابتلا به روماتیسم قلبی، جلوگیری از آلوده شدن به عفونت استرپتوکوک است. زمانی که در ناحیه گلو، درد داشتید و قبل از آن در محیطی پر ازدحام یا آلوده بودید، سریع برای بررسی و معاینات بیشتر در این زمینه به بهترین متخصص قلب و عروق مراجعه کنید. مهمترین دلایل ابتلا به روماتیسم قلبی، عدم درمان التهابات گلو و تاثیر باکتری عامل این بیماری است. در ادامه با بیان برخی روشهای پیشگیری، میتوان از ابتلا به روماتیسم قلبی جلوگیری کرد:
- توجه به علائم تب روماتیسمی در کودکان و درمان تب روماتیسمی.
- عدم استفاده از آب آلوده، باعث جلوگیری از عفونت به باکتری استرپتوکوک میشود.
- داشتن رژیم غذایی مناسب و سبک زندگی سالم، توانایی قلب و بدن را برای مقابله با بیماری بالا میبرد.
- در صورت ابتلا به تب روماتیسمی، به دلیل اینکه به قلب فشار زیادی وارد میشود، از مصرف دخانیات و سیگار پرهیز کنید، زیرا مصرف این موارد، فشار بر قلب را بیشتر کرده و احتمال آسیب به دریچه میترال را افزایش میدهند.
درمان روماتیسم قلبی
اگر تب روماتیسمی در همان ابتدای پدید آمدن، درمان شود، احتمالاً آسیب زیادی به قلب وارد نخواهد کرد. در صورتی که این التهابات، باعث آسیب به دریچه میترال، دریچه دهلیزی و همچنین موجب بالا رفتن ضربان و بزرگی قلب شود، باید از روش درمانی جراحی استفاده کرد. در روش جراحی برای برطرفسازی مشکلات قلبی و مشکلات دریچهای، آن را تعویض میکنند.
از روشهای درمانی دیگر، استفاده از داروی از بین برنده باکتری مانند برخی آنتیبیوتیکها و از بین برنده التهاب مانند آسپرین میباشد که باید با تجویز پزشک و دوز مشخص مصرف شود. در صورتی که در کودکی خود، دچار تب روماتیسمی شده باشید، ممکن است پس از درمان تب روماتیسمی، پزشک برای جلوگیری از ابتلای مجدد به عفونت استروپتوکوک به بیمار تا سن 25 سالگی آنتیبیوتیک تجویز کند. در انتها توصیه میشود به علائم این بیماری توجه نمایید و در صورت ابتلا به تب روماتیسمی، برای جلوگیری از آسیب به قلب، سریع برای درمان به بهترین متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
سلام خسته نباشی بهترین کار درمان رومانتیسم قلبی.