محتوای این مطلب
مشکلات مربوط به رگ از شایعترین بیماریهای مزمن است. نارسایی مزمن وریدی ممکن است منجر به وریدهای واریسی شود. جورابهای فشاری به کاهش علائم وریدهای واریسی کمک میکنند؛ همچنین عامل اصلی درمان رگهای واریسی هستند.
افراد مبتلا به واریس میتوانند برای راحتی و مهمتر از آن برای جلوگیری از عوارض احتمالی از جوراب واریس استفاده کنند.
این جورابها جریان خون را بهبود میبخشند و میتوانند در کاهش درد و ورم پاها مؤثر باشند. همچنین میتوانند خطر ابتلا به ترومبوز وریدی عمقی (نوعی از لخته شدن خون) را کاهش دهند و از سایر مشکلات مربوط به جریان خون پیشگیری کنند. اگر جوراب فشاری به درستی انتخاب نشود ممکن است عوارضی مانند خارش و اختلال در خون رسانی به سایر اعضای بدن را به دنبال داشته باشد. بنابراین لازم است هنگام خرید به کلاس فشاری جوراب واریس، سایز آن و نوع آن توجه شود. در این مقاله به نکات مهمی اشاره میکنیم که در خرید جوراب واریس میتواند مؤثر باشد.
جوراب واریس چیست؟
جوراب واریس، جورابهای کش دار و ارتجاعی هستند که فشار کنترل شدهای به پا وارد میکنند به طوری که بیشترین فشار به ناحیه مچ پا وارد میشود و میزان فشار وارد شده در قسمت بالایی جوراب به تدریج کمتر میشود. هدف این است فشار نیروی جاذبه را مهار کرده و خون به سمت قلب هدایت شود. پوشیدن این جورابها کمک میکند که عملاً هر گونه درد، ورم، سنگینی و خستگی پا که ممکن است در طی انجام فعالیتهای روزمره به وجود آید، از بین رود. نحوه پوشیدن این جورابها نیز مهم است زیرا اگر درست پوشیده نشود احتمال بیشتری وجود دارد که وریدهای واریسی و ترومبوز در مچ پا گسترش پیدا کند.
انواع جوراب واریس
جورابهای واریس انواع مختلفی بر اساس فشار وارده در ناحیه مچ، ارتفاع جوراب و کشور سازنده دارند. افراد در هنگام خرید باید به نکات توجه کنند تا با انتخاب نادرست دچار عوارض جانبی استفاده از جورابهای واریس نشوند. جورابهای واریس در چند کلاس فشاری تولید میشوند که بر حسب میلیمتر جیوه اندازه گیری میشود. انواع مختلف کلاس فشاری جورابهای واریس دارای میلیمتر جیوه متفاوت هستند که بر این اساس برای درمان واریس متوسط تا شدید مورد استفاده قرار میگیرند.

کلاس فشار جوراب واریس
جوراب واریس کلاس پیشگیری دارای فشار 8 تا 15 میلیمتر جیوه است و میتواند از ایجاد واریس و خستگی پا در ایستادنهای طولانی مدت جلوگیری کند.
- جوراب واریس کلاس فشاری یک (CCL1): این جوراب برای درمان واریس خفیف مؤثر است. این جوراب دارای کلاس فشاری 15 تا 20 میلیمتر جیوه است. این جوراب میتواند در کاهش درد، تورم و رفع خستگی پاها مؤثر باشد.
- جوراب واریس کلاس فشاری دو (CCL2): این جوراب با 20 تا 30 میلیمتر جیوه برای درمان واریس شدید کاربرد دارد. مدت زمان پوشیدن این جوراب طبق نظر پزشک است. این نوع جوراب میتواند در شرایط حاد و نارسایی وریدی پس از ترومبوتیک و لنف ادم مؤثر باشد.
- جوراب واریس کلاس فشاری سه (CCL3): این جوراب با 30 تا 40 میلیمتر جیوه برای کنترل زخم وریدی مورد استفاده قرار میگیرد.
- جوراب واریس فشاری چهار (CCL4): این جوراب دارای فشار بالای 40 میلیمتر جیوه است. این مدل جوراب در لنف ادم و واریس شدید تجویز میشود.
ارتفاع جوراب
جوراب واریس در ارتفاع مختلفی در بازار موجود است. بر اساس سطح درگیری بیماری ارتفاع جوراب انتخاب میشود.
- زیر زانو AD
- بالای زانو AF
- تا کشاله ران AG
جوراب ساق بلند تا زانو گزینه مناسبی برای اکثر افراد است مگر اینکه واریس در بالای زانو نیز وجود داشته باشد. در این صورت جورابهای بالای زانو انتخاب مناسبی هستند. انتخاب اندازه مناسب، بسیار مهم است برای این کار بهتر است صبح قبل از اینکه فرد از رختخواب بلند شود اندازه گیری را انجام داد؛ زیرا در این حالت پاها کمترین ورم را دارند.
برای اندازه گیری لازم است باریکترین قسمت مچ پا و پهنترین قسمت ماهیچه ساق پا اندازه گیری شود. سپس روی صندلی نشسته و پاها را با زاویه 90 درجه گذاشته و فاصله بین زانو تا کف (قد پا) اندازه گیری شود. اگر جوراب بالای زانو نیاز است باید پهنترین قسمت ران دقیقاً زیر باسن و از پایین باسن تا کف زمین را نیز اندازه گیری کرد. در صورتی که دو پا به علت ورم اختلاف سایز داشته باشند با مشاوره و راهنمایی پزشک میتوان جوراب مناسب را انتخاب کرد.
نحوه استفاده از جوراب های فشاری
پوشیدن جورابها هنگام صبح قبل از پایین آوردن پاها و خارج شدن از تخت مهم است. جورابها باید قبل از ایجاد تورم پاها استفاده شوند. در بسته بندی جورابها معمولاً سر جورابی یا ایزی اسلاید قرار دارد که به پوشیدن جوراب کمک میکند. پس از خرید جورابها بهتر است اول آنها را با دست شست تا انعطافپذیرتر شوند. شستشوی جوراب باید با آب ولرم و شوینده ملایم باشد.
برای خشک کردن جوراب واریس باید آن را در سطح صاف و دور از نور مستقیم خورشید قرار داد. هر 4 تا 6 ماه یکبار به علت از دست دادن خاصیت ارتجاعی، بهتر است جورابهای واریس عوض شوند. اگر فرد به لاتکس حساسیت دارد باید جوراب ضد حساسیت خریداری کند.
آیا جوراب واریس مفید است؟
جوراب واریس آسانترین و مقرونبهصرفهترین روش درمانی واریس است. این جوراب فشار را روی پا و قوزک پا اعمال میکند که باعث کاهش قطر رگهای اصلی میشود؛ همچنین به جلوگیری از بازگشت خون به سمت پائین یا به صورت جانبی به رگهای سطحی کمک میکند. در حالت کلی جوراب فشاری به موارد زیر کمک میکند:
- بهبود عملکرد جریان خون
- تقویت عروق
- جلوگیری از تجمع خون در پا
- رهایی از علائم ناشی از وریدهای واریسی و ترومبوز سیاهرگی عمقی
چه کسانی می توانند از جوراب های واریس استفاده کنند؟
- افراد دچار مشکلات گردش خون مانند ترومبوز وریدی عمقی یا دیابت و رگهای واریسی
- ورزشکاران
- افرادی که به علت شغل ایستادنهای طولانی دارند مانند پرستاران و خلبانان
- زنان باردار که تغییرات هورمونی باعث ضعیف شدن دریچه رگها میشود.

در چه مواردی نباید از جوراب واریس استفاده کرد؟
- افرادی که در پاها دچار انسداد شریانی هستند.
- کسانی که مبتلا به فیلیپ عفونی هستند.
- مبتلایان به بیماریهای جبرانناپذیر قلبی
- افراد دارای حساسیت پوستی
مدت زمان پوشیدن جوراب
مدت زمان پوشیدن جوراب واریس از زمان بیدار شدن تا زمان خوابیدن است. هنگام خواب از پوشیدن جوراب واریس باید خودداری شود. انتخاب جوراب واریس و مدت زمان استفاده از آن باید با صلاحدید پزشک باشد. برای انتخاب جوراب واریس و درمان واریس بهتر است که به صورت حضوری به مطب دکتر محمدرضا مبینی متخصص قلب و عروق مراجعه کنید.
بسیار عالی